מה הם מתכננים עבור הילדים שלכם? עידכון מפאנל הבחירות בנושא שחשוב באמת
אתמול התקיים פאנל בחירות מיוחד בנושא חוק הפיקוח והחינוך לגיל הרך. נציגים מכל המפלגות נדרשו להבהיר האם מפלגתם מתכוונת לטפל בנושא המטפלות המתעללות ובמסגרות הלא מפוקחות. חשוב במיוחד להורים שמתלבטים למי להצביע
בין שלל אירועי הבחירות שנערכו בשבועות האחרונות, התקיים אתמול בתל אביב פאנל בחירות מיוחד שעסק באחד הנושאים הכי חשובים שעומדים על הפרק בתקופה האחרונה – חוק הפיקוח והמלחמה נגד מטפלות מתעללות. פאנל הבחירות, בהנחייתה של כתבת החינוך של חדשות 12 יעל אודם, נערך מטעם קבוצת הפייסבוק 'הורות בזכות', קבוצת הורים ענקית בראשה עומדת אסנת ואתורי. האירוע כולו נוצר מתוך יוזמה אישית ומצוקה אמיתית של הורים אובדי עצות שמבקשים מסגרות מפוקחות לילדים שלהם. אך למרות חשיבות הנושא הרגיש, האירוע הצליח לחמוק מתחת לראדר ואף מהדורה מרכזית לא סיקרה אותו.
עשרות אלפי הורים צפו דרך הרשתות החברתיות בשידור החי של הפאנל, וחיכו למוצא פיהם של נועה רוטמן מהמחנה הדמוקרטי, קתי שטרית מהליכוד, שולי מועלם מימינה, חילי טרופר מכחול לבן, וד"ר ליאת יקיר מהעבודה- גשר. כל נציגי המפלגות הגדולות (מלבד ישראל ביתנו, שלמרות שהוזמנו לא שלחו נציג מטעמם), נדרשו להציג את משנתם לגבי מסגרות החינוך מגילאי לידה עד שלוש, ולהגיד מה המפלגה שלהם מתכוונת לעשות כדי למנוע את "כרמל מעודה" הבאה.
אחד אחרי השני הבטיחו המשתתפים לטפל בנושא ולקדם בראש ובראשונה שהטיפול בילדים בגילאי לידה עד שלוש יעבור ממשרד העבודה והרווחה למשרד החינוך. סביר להניח שהבחירות שיתקיימו בשבוע הבא גרמו לכולם להיראות נלהבים וחדורי מטרה אבל כך או כך, כולם היו אחידי דעה בצורך להניע פעולה ולהעביר את האחריות על המסגרות הלא מפוקחות ממשרד העבודה והרווחה לאחריות משרד החינוך.
"אם עד עכשיו, כשהמסגרות היו תחת משרד העבודה והרווחה, הדגש היה על האמא העובדת, המעבר הנדרש לחינוך משנה את התפיסה ושם במרכז את הילד", אמרה שולי מועלם מימינה, "זה לא מאפס למאה. גם אם לא כל ילדי גילאי לידה עד שלוש יהיו מחר במסגרות מפוקחות. חייבים להתחיל לפחות בהדרגה, קביעת סטנדרטים. בגילאים האלה ההתפתחות הקוגנטיבית היא קריטית".
ואתורי לא ויתרה והקשתה על הפוליטיקאים: "בזמן שאתם מדברים על תוכניות ארוכות טווח שעולות הון, ילדים מוצאים את מותם בגנים, מתחת לאף של כולנו, חייבים לפעול באופן מיידי, כדי להבטיח הסדרה של התחום, ללא פשרות. גם אם שירותי הטיפול פועלים כרגע במסגרות פרטיות, יש דרכים לקבוע סטנדרטים ותקנות כדי להבטיח את שלומם וביטחונם של הילדים, אי אפשר לחכות"
"ח"כ אורלי לוי זה עשור שלם פועלת למען הנושא הזה וזה היה התנאי שלה להצטרפות למפלגת העבודה -הנושא של החינוך לגיל הרך. וכסף יש. כשמשקיעים בגיל הרך זה חוזר למשק", הצהירה ד"ר ליאת-יקיר מהעבודה-גשר. התוכנית שהרכבנו כוללת מערכת ציבורית איכותית ומפוקחת מגילאי לידה עם השקעה באנשים - בסייעות, במטפלות, במורות ובתוכן פדגוגי. לא תשתיות, פופים או ציורים על הקיר".
ח"כ קתי שטרית מהליכוד הצליחה להסעיר את הרוחות כשאמרה שמשרד האוצר כבר הבטיח שיעביר 7 מיליארד שקלים לטיפול בנושא. שאר המשתתפים בפאנל היו סקפטים ומהקהל נשמעו קריאות של הורים שביקשו לראות פרוטוקולים בנושא: "יש עניין של תקציב ומוצאים את התקציב", אמרה שטרית, "הגיל הרך עובר למשרד החינוך. בוועדת החינוך נאמר על ידי האוצר שיועברו 7 מיליארד שקלים לנושא העברת הילדים ממשרד הרווחה אל משרד החינוך. הוועדה הביאה גורמים מקצועיים ממשרד הרווחה וממשרד החינוך ויצאה קריאה שזה עובר. זה יהיה תהליך ולא יקרה מיידית".
חילי טרופר מכחול לבן הסתייג מהפתרונות שהציעו הפוליטיקאיות האחרות בפאנל: "הדברים הרבה יותר מורכבים. זה נורא מסובך להעביר תקציבים. צריך ללכת למהלך שהוא אולי טיפה פחות פופוליסטי, התוכנית של עמנואל טרכטנברג, שחקר את הנושא. זה ייקח טיפה יותר זמן אבל מדובר בתוכנית שמסמנת יעד. יש תוכנית והיא מוכנה ואימצנו אותה. לא את הכל צריך להמציא מחדש".
הריגת יסמין וינטה, ז"ל שזעזעה והניעה את מאבק ההורים, הדהדה גם בפאנל הזה, כאשר אחת האמהות בקהל מאסה בדיונים על תקציבים ודרשה תשובות חד משמעיות בנושא המטפלות המתעללות: "יש במדינה עשרות מקרים עם הוכחות מוכחות וראיות ברורות של פגיעה בקטינים. 90% מהמקרים שבהם תועדו מטפלות שהתעללו בילדים קטנים נסגרו בגלל שהראיות לא קבילות או מחוסר עניין לציבור. אנחנו ההורים לא צד בשיחה ואם אנחנו שמים מצלמות על הילדים זה לא חוקי. איך אפשר לעזור לחסרי הישע?!".
"לא הכרתי את הנושא עד הרגע הזה", הודתה נועה רוטמן והבטיחה: "כפי שאני מבינה את הדברים ממה שעולה כאן - אין ספק שתהיה פעולה משותפת לשינוי דיני הראיות, עד להסדרה של הצבת מצלמות או הצבת פיקוח או הסדרה מוחלטת של הפרדת האכיפה בעניין חינוך לגיל הרך מדיני הראיות הכלליים, כמו שבמקרים אחרים תוקנו דיני הראיות. ואת זה אפשר לעשות מחר".