"מין הראוי": שני הסטודנטים שמתכננים לשנות את שיעורי החינוך המיני בישראל
אחרי שהבינו שהחינוך למיניות של בני הנוער בישראל הוא לוקה בחסר עד לא קיים – החליטו פז עסור וזוהר ברונשטט, סטודנטים לאזרחות וחינוך חברתי, לרדת לשורש הבעיה. אז הם הקימו מיזם שמלמד פרחי הוראה לדבר מיניות בריאה עם התלמידים: "חונכנו להיות השינוי שאנחנו רוצים לראות בעולם"
אנחנו סטודנטים לאזרחות וחינוך חברתי קהילתי במכללת אורנים, עומדים לסיים בקרוב את התואר ולהתחיל בתפקיד שבעינינו נחשב לשליחות – הוראה. כשהבנו שעוד רגע נהיה מורים, שנינו חשבנו על סאגת החינוך המיני בבתי הספר. כשפנינו לחברות ולחברים שלנו ללימודים עם השאלה -"איך היה החינוך המיני שלכם בבית הספר?" רוב התשובות היו מאכזבות עד מדאיגות. זה גרם לנו להבין שהחינוך המיני בארץ עוסק במקרה הטוב במה אסור ומסוכן, ובמקרה הפחות טוב פשוט לא קיים.
מה שהדאיג אותנו אפילו יותר היו מקרים חוזרים ונשנים בשנים האחרונות של תקיפות מיניות בקרב נערים ונערות, ומקרי אונס קבוצתי מחרידים. נוספו לכך נתונים שמדברים על כך שמחצית מבני הנוער שחשופים לפורנו, והעובדה כי גיל החשיפה לפורנו הולך ויורד. הקורונה לא היטיבה את המצב. נערים ונערות סגורים שעות על גבי שעות בבתים ובחדרים, עם חברם הטוב ביותר – המסך. ההורים אולי מעורבים, אולי לא, ואנשי ונשות החינוך רחוקים מהם ומעולמם יותר מתמיד.
חונכנו להיות השינוי שאנחנו רוצים לראות בעולם, להוסיף אור במקום שיש חושך. אז יצאנו לדרך. למדנו את הנושא, קראנו, התייעצנו עם אנשי ונשות מקצוע והבנו כי המפתח טמון בדיוק בשלב בו אנחנו נמצאים, הכשרת מורים ומורות. הטאבו בחברה על מיניות כל כך חזק שכדי לשבור אותו צריך לתפוס את המורים לעתיד בדיוק בשלב הזה, לתת להם כלים ובטחון לדבר על מיניות בלי לפחד ובלי להיבהל. להסביר כמה זה חשוב ושאם אנחנו לא נהיה שם, הפורנו תמיד יהיה שם לחנך את הילדים והילדות באופן מעוות כל כך.
הסתכלנו על תכני ההכשרה שלנו, ובמיוחד על תכני החובה, ומצאנו שם קורסי לשון, עזרה ראשונה ותיאוריות התפתחות, אבל לא קורס אחד שמכשיר אותנו לדבר על מיניות. התחלנו במכללה שלנו, מכללת אורנים, בדרישה להכניס קורס חובה בחינוך למיניות. מהר מאוד הבנו שזה לא רק הסיפור של המכללה שלנו, באף מוסד אקדמי אחר אין קורס חובה כזה.
ככל שחקרנו והעמקנו הבנו כמה השטח צמא. כמה המורים והמורות בהווה ולעתיד רוצים לדבר, מבינים את החשיבות אבל לא תמיד יודעים איך. כמה התלמידים והתלמידות כמהים שמישהו יהיה להם כתובת. כך הקמנו את "מין הראוי – שנדע לדבר מיניות", מיזם שמטרתו ממוקדת: קורס חובה בחינוך למיניות בכל מוסד להכשרת מורים ומורות.
קראנו לסטודנטיות וסטודנטים נוספים להצטרף אלינו. קראנו גם לאנשי מקצוע, מרצות, מורים ועמותות לסייע לנו בגיבוש עמדה, מדיניות ותכנים. בערב ההיכרות עם המיזם השתתפו יותר ממאה איש. ההיענות הייתה מדהימה, ותוך חודשים ספורים הקמנו צוותים בשמונה מוסדות אקדמיים שחברים בהם מעל 50 פעילים ופעילות. כל צוות פועל במוסד שלו מול הסגל האקדמי ומקבלי ההחלטות כדי להביא את השינוי מלמטה. מרצות מהמוסדות השונים נרתמו לסייע לצוותים ולחנוך אותם והעשייה מרשימה ומרגשת. כולם הגיעו בהתנדבות מלאה ומתוך אמונה בחשיבות המיזם.
ההיענות מצד המוסדות האקדמיים עצמם יותר מאתגרת. רוב אנשי ונשות הסגל האקדמי מבינים את החשיבות וממהרים להביע תמיכה אבל כשמגיעים לפסים מעשיים יש התנגדויות. חלקן נובעות כנראה מהתנגדות טבעית לשינוי, חלקן משיקולים כלכליים וטכניים ובעיקר משום שכל שינוי דורש מאמץ. אבל אנחנו לא עוצרים.
מה קרה בינתיים? בסמינר הקיבוצים התקיים האקתון "מין הראוי", במכללת דוד ילין הציגו את הדרישה בוועדת ההוראה ובדיון עם הרקטורית. במפגש של מנהלת אגף הכשרה אקדמית וקשרי מל"ג במשרד החינוך עם יושבי ראש אגודות סטודנטים עלה נושא המיזם ומטרתו. במכללת לוינסקי ובמכללת אורנים החתימו סטודנטיות וסטודנטים על עצומות, הופץ פרסום בקמפוסים להעלאת המודעות וזוהי רק רשימה חלקית.
זכינו בתוכנית מלגות של התאחדות הסטודנטים שראתה את חשיבות המיזם והחליטה לתמוך בו. במקביל נעשים מאמצים גם ברמה המדינית, להגיע למקבלי ההחלטות במשרד החינוך באגף להכשרת מורים ולהרחיב את הפעילות שלנו גם במכללות של החברה הדתית והערבית. הצלחנו לשנות אבל יש עוד עבודה רבה להשגת המטרה. אנחנו מזמינות ומזמינים את כל מי שהנושא חשוב לו ויכול לסייע בכל דרך להצטרף אלינו.
**בואו לראות עוד מהעשייה שלנו ולדבר איתנו בעמוד הפייסבוק שלנו