אי אפשר לצפות בתחקיר "המקור" של רשת 13 שמגולל את סיפורה של הילה צור ולא להרגיש חוסר צדק מבעבע בתוך הגוף. כשמביטים באישה החזקה שמיישרת מבט אל המצלמה כמעט ולא ניתן לנחש שמתחת לדמות הזו עומדת ילדה בת 4 שנאנסה במשך 15 שנה על די מי שהיה אמור לשמור עליה יותר מכולם- אחיה הגדול. במשך למעלה מ-30 שנה שמרה צור על הסוד לבקשת משפחתה, והאמינה כי הם עומדים לצידה וניתקו את אחיה עופר מהמשפחה, אך בפועל במשך כל השנים הללו משפחתה שמרה איתו על קשר רציף. בהינתן חוק ההתיישנות, שמונע ממנה לקבל צדק משפטי, היינו רוצים לחשוב שלפחות צדק מוסרי יהיה לסיפור הזה, אך כל מי שצפה בתחקיר נחרד לגלות כי משפחתה בחרה בצד הלא נכון.

התחקיר המצמרר שערכה ענת גורן הוא מסוג התחקירים שצופים בהם ופשוט לא מפסיקים להרים את הלסת מהרצפה. הפגיעה האנושה, ההיקף חסר התקדים שלה והעובדה שהאונס הנוראי התרחש מתחת לאפם של כל המשפחה במשך כ-15 שנים מספיקים כדי להכניס כל צופה לזעזוע אך בפועל, כל מה שקרה אחר כך מזעזע יותר. מסכת הלחצים שעברה הילה על ידי אביה כדי שלא תתלונן מחשש שאמה 'לא תעמוד במשפט', ההסכם שמציעים לה בני המשפחה במסגרתו עופר ינודה מהמשפחה כדי שלפחות תזכה לצדק מוסרי, והעובדה שלמרות שהודה מיד, ולמרות שמה שעשה הוא הנורא מכל, בחרו בני משפחת גל לשמור על קשר עם עופר- הבכור, הטייס, הרופא, זה שבלעדיו תמונת 'המשפחה המושלמת' לא תהיה מושלמת - מזעזעת אף יותר מאותם 15 שנים נוראיות. אם למונח 'הרצחת וגם ירשת?' הייתה מוצמדת תמונה במילון, בני משפחת גל היו מופיעים בה.  

אני מניחה שבדומה לקרובי משפחתה של צור, הרבה מהצופים תוהים לעצמם מה ההצדקה הציבורית לספר סיפור משפחתי שעל פניו נראה כמו עניינו של בני המשפחה בלבד, ואת התשובה לכך מספקת צור בעצמה. "בשנתיים הללו אני מנסה כל אבן להפוך, למצוא דרך להשיג לי את הצדק. ולוקח כל כך הרבה שנים גם להבין, וגם לאזור אומץ וכוח בשביל לעשות את זה, וכשזה כבר קורה אין את האפשרות. למה על רצח אין התיישנות?" כפי שמבהיר יצחקי, בעלה של הילה, פעם אחר פעם לבני משפחתה – החוק לצידו של עופר. עונש מאסר על מעשיו הנוראיים הוא כבר לא יקבל. הוא מתהלך חופשי, מקיים חייו כרגיל, ואפילו עבר להתגורר סמוך למקום מגוריה של הילה ברגע שנכנס לתוקפו סעיף ההתיישנות. הוא, ובני משפחתה של הילה מסרבים להיענות לתחינותיה לקבל סוג של צדק, או לכל הפחות תחושת מוגנות, וחוסר האונים המשווע שלה כשהיא מתחננת לבני משפחתה עובר ישירות לכל צופה בבית.

חוק ההתיישנות הוא הסיבה לשידור התחקיר הזה. הוא חוק שמשאיר קרבנות ללא צדק, ומשאיר פושעים רבים להסתובב בנינו חופשיים מבלי לחשוש לחייהם אף לא לרגע. חוק ההתיישנות מתעלם לחלוטין מעובדה שהוכחה כבר מעל כל צל של ספק – שלקרבנות תקיפה מינית לוקח זמן להתלונן. זו הבושה, היעדר ההבנה שהם קרבן, תחושת האשמה, החשש שיפגע שמם, ובמקרים רבים – הפחד מפגיעה בסובבים אותם, ולעיתים בפוגע עצמו. חוק ההתיישנות לא לוקח בחשבון מקרים בהם האופציה להתלונן לא קיימת עבור קרבנות מסוימים- מקרים של תקיפה מינית בתוך המשפחה, מקרים של יחסי מרות או מקרים באוכלוסיות סגורות יותר. החוק חייב להתאים את עצמו לחברה ולמצב הנתון בשטח, והמציאות היא שלתקיפה מינית אין התיישנות. קרבנותיה נושאים על גבם את הפגיעה למשך כל שארית חייהם.

לאורך התחקיר כולו אנחנו נחשפים לרגעים שהמילים נאלמות בהם, ולעיתים לא נתפס כמה קשה הכתף הקרה שמקבלת הילה פעם אחר פעם מבני משפחתה. רגע השיא מגיע ברגע בו הילה מתעמתת עם אימה ושואלת איך יכלה להיות בקשר עם עופר כשידעה מה עשה לה, וזו משיבה "שכנעתי את עצמי ששמה שקרה לך לא נורא כל כך". מחיר השתיקה לא מגיע רק בדמות פגיעה נפשית אנושה, פירוק המשפחה או היעדר הצדק המשפטי. השתיקה מאפשרת לאנשים רבים, כמו עמליה, אימה של הילה, להאמין שהזוועה לא גדולה כל כך. אמירה כזו היא המסמר האחרון בארון הקבורה של הצדק לקרבנות התקיפה המינית.

"אף אחד יותר לא ישתיק אותי לעולם" אומרת הילה לאחר העימות הקשה עם אחיה עופר, ומחדדת "ואף אחד לא ילך לקבר כאילו כלום לא קרה". הילה כבר לא תקבל צדק משפטי, ואת הצדק המוסרי שקיוותה, ועדיין מקווה לקבל ממשפחתה, היא כנראה לעולם לא תקבל. אך העובדה שעופר גל לא יוכל להמשיך את חייו מבלי שכולם במדינה הזאת יודעים שהוא אנס במשך 15 שנים את אחותו הקטנה, הכניס אותה להיריון ודאג להפלה, והמשיך את חייו מבלי לשבת יום אחד בכלא, היא סוג של צדק. העובדה שאת הכתף התומכת שהייתה צריכה לקבל הילה מבני משפחתה לאורך השנים, היא מקבלת עכשיו מכל מדינה, היא סוג של צדק. ואם המקרה של הילה, יגרום לקרבנות תקיפה מינית שצפו בה מהבית להבין שלשתוק זאת אף פעם לא הבחירה הנכונה- אז הפרסום היה שווה את זה. ואם המקרה של הילה יהדהד בחלונות הגבוהים של מערכת המשפט, שלא נרטבת אף פעם, גם לא מדמעה של ילדה, ובזכות הסיפור הזה יבוטל חוק ההתיישנות- הרי שהצדק הושג.