באוגוסט האחרון התעורר דיון סוער בעקבות חשיפת נתונים לפיהם באיסלנד כבר לא נולדים כמעט תינוקות עם תסמונת דאון. הסיבה? אחוז גבוה מאוד של נשים שעוברות בדיקות במהלך ההיריון לאיתור תסמונת דאון (כ-85%), וקרוב ל-100% שבוחרות לסיים את ההיריון במידה ומתגלה כי יש סיכוי גבוה שהעובר ילקה בתסמונת. התוצאה? מבין 4,000 התינוקות שנולדים במדינה מדי שנה, רק תינוק אחד, או מקסימום שניים, נולדים עם תסמונת דאון.

"מעט מאוד מדינות הצליחו להגיע קרוב לביעור תסמונת הדאון כמו איסלנד", נאמר בכתבה של רשת CBS אשר הציגה את הנתונים הללו. אבל איסלנד לא לבד. לצד הנתונים הקיצוניים במדינה שאוכלוסייתה מונה כ-330 אלף איש, הכתבה הציגה נתונים לא מאוד רחוקים במדינות אחרות, של אחוזי הנשים שבחרו לסיים הריון עקב תוצאות הבדיקה לתסמונת דאון: בדנמרק מדובר על 98%, בבריטניה על 90% ובצרפת ב-70%. השאלות הנובעות ממיגור התסמונת במדינות אלו מסתכלות על איסלנד כנאשמת המרכזית בעידוד הפלות, ולפי גורמים קיצוניים מסוימים אף ב"השבחת גזע".

כמה אלפי קילומטרים מרייקוויק, באוהיו, התמונה נראית אחרת לגמרי. ביום שישי הקרוב, 23.3, היה אמור להיכנס לתוקף חוק חדש ושערורייתי במדינה, אשר ביקש לאסור על נשים בהריון לעבור הפלה בעקבות זיהוי של סיכוי גבוה לתסמונת דאון אצל העובר.

לפי החוק הזה, שאושר בדצמבר האחרון, ייאסר על נשים לעבור הפלה חוקית של עובר עם סיכוי גבוה לתסמונת דאון. במילים אחרות, 'אבחון עם תסמונת דאון בעובר' לא הייתה יכולה להוות עוד סיבה לגיטימית לביצוע הפלה. במידה וכן היו עוברות הפלה כזו, הרופאים היו נדרשים לשלם את המחיר – הרשעה הייתה עלולה להוביל לשלילת רישיון העיסוק ברפואה ולעונש מקסימלי של 18 חודשי מאסר. לפי החוק הזה, הרופאים התבקשו לכתוב דו"ח לאחר כל הפלה, ולאשר שהם לא ידעו אם הפציינטית ביקשה לסיים את ההיריון בגלל סיכוי לתסמונת דאון.

תסמונת דאון: חוק ניסה לאסור על הפלה של תינוקות עם תסמונת דאון

בזמן שאיסלנד מואשמת בעידוד ההפלה של תינוקות עם תסמונת דאון, במדינות שונות בארה"ב מנסים לאסור זאת לפי חוק. צילום: shutterstock

בעוד שהתסריט שעולה מהחוק שכמעט עבר במדינת אוהיו הוא מפלצתי עבור נשים בפרט ומשפחות בכלל, ספק אם הוא היה יוצא לפועל כפי שמחוקקיו היו רוצים. החוק הזה טומן בחובו לא מעט פריצות אשר היו מקשות על אכיפתו. יש הטוענים שהחוק עבר בעיקר כדרך להפחיד ולבייש נשים על הסיבות שמובילות אותן לבחור לעבור הפלה.

כך או כך, תסריטי האימים האלו נמנעו בשבוע האחרון, כששופט פדרלי דרש לעצור את כניסת החוק הזה לתוקף.

השופט טימוטי בלאק הוציא צו מניעה מקדים לחוק, בו הסביר כי החוק נוגד את החוקה של ארה"ב. "החוק הפדרלי הוא ברור מאוד", כתב השופט, "מדינה לא יכולה לאסור על אף אישה מלעשות את הבחירה הסופית בנוגע לסיום ההיריון שלה לפני שהעובר הינו בר קיימא. כאן, החוק החדש של אוהיו עושה באי צדק בדיוק את זה – הוא פוגע בזכותה של כל אישה באוהיו לפרטיות ואינו חוקתי על פני השטח".

גם אוהיו לא לבד. הנתונים באיסלנד הצליחו לעורר דיונים בכל רחבי העולם, ועבור קהילות מסוימות ודתיות או שמרניות יותר, מדובר בסימן אזהרה. למרות שאף מדינה בארה"ב עוד לא הוציאה לפועל חוק כזה בהצלחה, חוקים ואיסורים דומים נמצאים בדיון בימים אלו במדינות אינדיאנה ולואיזיאנה, וגם ביוטה מחוקקים ניסו להעביר חוק דומה אך נכשלו.

בחודש שעבר גורמים בכירים בכנסייה הבריטית הרחיקו לכת כאשר השוו את ריבוי ההפלות של עוברים עם תסמונת דאון להשבחת הגזע הנאצית. "בריטניה ואירופה החלו לעסוק באאוגניקה (השבחת הגזע – נ.ב), מתוך ברירת מחדל וללא כוונה תחילה", אמר אחד מהגורמים הבכירים. "למעשה ישנו דמיון מבהיל עם הרייך השלישי".

חוק ניסה לאסור על הפלה של תינוקות עם תסמונת דאון. shutterstock

הדיון על זכותן של נשים להפיל עוברים עם תסמונת דאון אל מול האיום של "השבחת הגזע" לא הולך לשום מקום. צילום: shutterstock

נראה שהדיון הנוגע לתסמונת דאון וביעורה או שימורה לא הולך לשום מקום, ובשנים הקרובות אף ילך ויחריף – באמירות מטרידות, בחוקים אימתניים ובהערמת קשיים נוספים על הורים ומשפחות, ובראש ובראשונה על נשים ואימהות. כמה חבל, וכמה צפוי, שהדיון הגבוה והמרוחק כל כך על אופן המשך קיומו של המין האנושי (כי בכל זאת, גם לתסריט בו תסמונת הדאון תבוער לחלוטין יידרשו עשרות ומאות שנים), מתבצע בסופו של דבר כאן ועכשיו על גבן של נשים ועל חשבון הבחירה החופשית שלהן, על חשבון הזכות שלהן לגופן ולחייהן. היכונו בנות, יש מלחמה חדשה באופק.