אמא טרייה? כל מה שצריך לדעת אחרי לידה
ילדת? מזל טוב! מעבר להתרגשויות סביבך, יש כמה דברים שחשוב שתדעי ובעיקר- שחשוב שתשימי לב אליהם. ד״ר אריה ישעיה – מומחה ברפואת נשים, מנהל מחלקת אסתטיקה וגנילית ברשת ״מכבי אסתטיקה״ עם המדריך המלא לאם הטרייה
איזה כיף! תינוק חדש בדרך. לאורך ההיריון האישה ומשפחתה מרוכזים בהתפתחות ההיריון עד הלידה. קיימת דאגה לבריאות האישה והעובר, הכוללת תופעות ושינויים רבים שעוברת האישה בהריון, והרצון להגיע בסוף ההיריון לתוצאה של אישה ותינוק בריאים. חששות מהלידה ודרך היילוד עולים באופן טבעי ובצדק, במהלך כל ההיריון. באיזה בי״ח כדאי ללדת, אופן הלידה וכדומה.
במרבית המקרים מקדישים פחות מחשבה למצב הרפואי של האישה לאחר הלידה, ואז מגיעה הלידה ואיתה שינויים גופניים ונפשיים רבים, המחייבים התייחסות ומודעות למגוון רחב של נושאים. נושאים הקשורים לאופן הלידה (לידה רגילה, ניתוח קיסרי) וגם להמשך השגרה לאחר לידה, דוגמת נושא ההנקה. ההמלצה היא להגיע לביקורת רפואית כשישה שבועות לאחר הלידה. ביקורת מקיפה הכוללת את: המצב הבריאות הכללי של האישה (עייפות, חולשה, חוסר שינה), ומעקב אחר בעיות רפואיות במידה והיו במהלך ההיריון (כגון סכרת הריון ורעלת היריון).
תמיד יש צורך בספירת דם ובבדיקת רמת ההמוגלובין, אשר עלולה לרדת במהלך ההיריון והלידה. יש לשקול באם יש להמשיך טיפול בתוספי ברזל. חשוב להמשיך בטיפול בחומצה פולית גם לאחר הלידה בכל מקרה.
בנוסף לאלו, חשוב לשים לב גם לדברים הבאים:
- לשים לב לנפש - מצב הרוח לאחר הלידה משתנה כתוצאה משינויים הורמונליים והדאגה ליילוד. מצבים של דיכאון לאחר לידה חייבים להיות מאובחנים ומטופלים ויש חשיבות רבה למודעות ואבחון מצבים אלה. לעתים כרוכה התערבות מומחים מתחום בריאות הנפש וגם טיפולים תרופתיים במידת הצורך.
- יחסי מין אחרי לידה - החזרה לשגרה ביחסים חשובה למרות הירידה בחשק המיני לאחר הלידה, הקיים במיוחד בנשים מניקות. בניגוד לדעה הרווחת, יש צורך להתייחס לאמצעי מניעה גם בנשים מניקות מאחר וההנקה אינה מהווה אמצעי מניעה בטוח (אפילו אם אינן מקבלות מחזור/ וסת חודשי).
- הריון נוסף מיד לאחר לידה - מומלץ להימנע מהריון נוסף, לפחות כשישה חודשים מלידה רגילה וכשנה לאחר ניתוח קיסרי, ובמהלך תקופה זו מומלץ השימוש באמצעי מניעה יעילים. קיים מגוון רחב של אפשרויות לאמצעי מניעה שניתן להציע לנשים לאחר לידה, כולל גלולות הנקה המכילות פרוגסטרון בלבד, גלולות משולבות רגילות או סוגים רבים של התקנים תוך רחמיים.
- שינויים פיזיים באיברים הנקביים - לאחר הלידה, בעיקר בלידות רגילות או מכשירניות, יתכנו שינויים אנטומיים בנרתיק, בפות וברצפת האגן. יש התרחבות של פתח הנרתיק, שינויים כתוצאה מחתך החיץ וצניחת קירות הנרתיק או צוואר הרחם, אשר יכולים לגרום לאי נוחות מקומית, קושי בקיום יחסים ודליפת שתן. יש להתייחס לריפוי התפרים באזור, במידת הצורך ואם יש כאבים יש לתת טיפול מקומי לצלקות או לשחרר תפרים לוחצים.
- דליפת שתן לאחר הלידה - מומלץ לפנות לטיפול פיזיותרפי לחיזוק שרירי רצפת האגן לאחר לידה, אך במצבים של דליפת שתן כתוצאה מהתרחבות הנרתיק, ניתן לשלב כיום טיפול חדשני בלייזר וגינלי, בנוסף לפיזיותרפיה. הטיפול בלייזר נרתיקי גורם ליצירת סיבי קולגן חדשים, חיזוק דופן הנרתיק וחידוש רירית הנרתיק. הטיפול בלייזר אינו פולשני, ללא תוספת של הורמונים, קל יחסית, עם בטיחות גבוהה וללא סיכון. משך הטיפול בלייזר נחשב קצר, הוא אורך כ 15-20 דקות. הטיפול ניתן בשלושה סבבים בהפרש של חודש עד שישה שבועות ביניהם.
ברשת מכבי אסתטיקה ניתן לקבל ייעוץ מקדים בפריסה ארצית. הטיפול בלייזר הווגינלי ניתן על ידי רופאות נשים מומחיות שעברו הכשרה מתאימה. כאמור, בתקופת משכב הלידה ייתכנו שינויים רבים המחייבים מודעות והתייחסות לשיפור איכות החיים של היולדת, בתקופה המאתגרת של הרחבת התא המשפחתי.
כותב המאמר הינו ד״ר אריה ישעיה - מומחה ברפואת נשים, מנהל מחלקת אסתטיקה וגנילית ברשת ״מכבי אסתטיקה״ ומנהל מרכז רפואי ״דניאלי״ בגבעתיים